Het statistisch consult: interview met Jan Schepers en Nick Broers

De meeste Marblelaars zullen op het moment druk bezig zijn met statistische analyse van hun onderzoeksgegevens evenals het schrijven van een sensationele Marble these. Aangezien statistiek niet iedereen altijd even makkelijk af gaat en je soms struikelblokken kunt tegenomen, is het statistisch consult voor Marble studenten in het leven geroepen. Zit je met een moeilijk statistisch vraagtuk of wil je gewoon even zeker weten dat je de juiste bewerkingen toepast? Niet gevreesd, onze eigen Faculty of Psychology and Neuroscience statistici Jan Schepers en Nick Broers staan voor je klaar!

foto-samen

Even voorstellen

De meeste van ons kennen Jan Schepers en Nick Broers natuurlijk uit het onderwijs. Maar voor wie nog niet bekend is met onze statistici, stellen we ze even voor.

Nick Broers is binnen de FPN verantwoordelijk voor statistiek onderwijs in zowel de bachelor als in de research masters. Daarnaast doet hij onderzoek naar de didactiek van het statistiek onderwijs en de manier waarop studenten met statistische concepten werken.

foto-nick

Jan Schepers is wederom universitair docent, verantwoordelijk voor het vak statistiek I in de bachelor. Ook doet hij onderzoek naar nieuwe statistische technieken die mogelijk een verbetering zouden kunnen zijn ten opzichte van bestaande technieken.

foto-jan

Het statistisch consult

“Marble studenten die behoefte hebben aan advies op het gebied van statistiek, kunnen dat bij ons krijgen”, aldus Nick Broers. “Het is uiteraard geen verplichting, maar binnen een leerproces zoals Marble kom je vragen tegen waar je soms niet helemaal zelf uitkomt. Het ligt voor de hand dat je dan deskundig advies inwint”. Het is daarbij echter wel de bedoeling dat Marble studenten binnen hun onderzoek werken met statistische technieken die ze zijn tegen gekomen in de statistiek blokken die ze hebben gehad. “Het is echt bedoeld als een leermoment en als we studenten kunnen helpen bestaande kennis weer eens op te frissen hebben ze er als leerervaring waarschijnlijk het meeste aan”.

Het opzetten van een onderzoek 

Voor toekomstig Marblelaars denken zowel Nick Broers als Jan Schepers dat het verstandig is om van te voren al goed na te denken over de statistiek die bij een onderzoek komt kijken. “Het is belangrijk dat studenten zich van te voren goed afvragen of ze niet overvraagd worden en of ze de juiste basis hebben om met de benodigde statistiek aan de slag te gaan. Studenten zijn begrijpelijk heel enthousiast om aan de slag te gaan, maar kunnen dan dingen voor hun kiezen krijgen waar ze eigenlijk niet genoeg vanaf weten”, aldus Nick Broers. Zowel Nick als Jan zijn van mening dat de opzet van een onderzoek soms niet helemaal verloopt zoals het zou moeten. “Het is de bedoeling dat je concrete onderzoeksvragen vertaalt in een abstract onderzoeksdesign en dat je van daaruit gaat nadenken over de statistiek. Deze vertaalslag zou het liefste al zo vroeg mogelijk in de opzet van je onderzoek moeten gebeuren”. Jan Schepers vertelt, “tijdens het statistisch consult merk ik nog wel eens dat de onderzoeksvragen soms nog niet helemaal scherp gesteld zijn, waardoor we tijd kunnen verliezen. Wat je vaak ziet is dat studenten dan maar allerlei data gaan verzamelen en achteraf kijken wat ze er van kunnen maken”, een slechte strategie volgens Jan.

Tips voor toekomstig Marblelaars

De belangrijkste tip die Jan en Nick toekomstig Marblelaars dus willen meegeven is om van te voren goed na te denken over de statistiek die bij een onderzoek hoort, zich kritisch af te vragen of ze in staat zijn met deze statistiek aan de slag te gaan en om al vroeg aan de bel te trekken als het misschien niet helemaal duidelijk is. Als je een onderzoek aan het opzetten bent en je met vragen over statistische analyse en verwerking zit, kun je ook in de beginfase van Marble een beroep doen op het deskundig advies van Jan Schepers of Nick Broers.

Een afspraak maken

Dus, ben jij een Marble student die graag advies of hulp zou willen hebben van Jan Schepers of Nick Broers? Stuur ze dan een mailtje (hun email-adressen kun je uiteraard vinden via webmail) en maak een afspraak voor een statistisch consult! Op verzoek van onze statistici worden jullie wel gevraagd contact op te nemen met of Jan of Nick, maar niet allebei. Je kunt met al je statistische vragen even goed bij beide terecht dus de keuze is geheel afhankelijk van je eigen voorkeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s